Salina Turda din orașul Turda, județul Cluj

Categories: Atracții și obiective turistice din orașul Turda

Dovada harniciei oamenilor din Potaissa sta inca vie atunci candpasesti pe culoarele intinse ale Salinei din Turda, unul dintre cel mai vizitate locuri din tara, un muzeu al mineritului nemaiintalnit, dar si loc fascinant care intotdeauna te indeamna sa revii. Sute de ani de munca manuala, mii de oameni introdusi in subterane pentru a scoate bucati de sare, valoroase pe-atunci, care ajungeau sa le asigure bucatele de peste zi. Mii de cai chinuiti care sedeau in mine ore intregi, vedeau lumina rar, iar atunci cand paseau din subteran vedeau incetosat, greu, pana ce viitorul lor ramanea in intuneric.

Odata patruns in interior observi bucati de sare, mai alba, mai inchisa, remarci forme si fasii bine conturate. Vezi locul putului de extractie, te afli acolo unde minerii isi rosteau rugaciunea, dar si in locul in care coborau cu totii in subteran, poti observa urmele stramosilor nostri in asa-zisa camara de sare . Sta ascunsa in subteran, pretuita astazi de noi toti, creand un spatiu in care te poti recrea si in care te poti simti mai bine. Desi demult uitata ori folosita ca depozit de branzeturi, salina a ajuns astazi sa fie vizitata de milioane de straini si romani, deopotriva, rasplatind parca mainile batatorite ale minerilor.

Maria Simona Baciu, director general Turda Salina Durgau:

Am avut placerea de a fi vizitati de un numar impresionat de turisti din toate colturile lumii. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european sau chiar mondial, fac din mina noasta de sare un loc in care trecutul si prezentul se intrepatrund armonios.

Culoarele lungi, dar atat de drepte si mult prea albe creeaza un spatiu captivant inca din prima clipa. Pe langa proprietatile curative deja stiute, esti surprins sa descoperi un spatiu atat de frumos, conceput prin alianta dintre om si natura. Sute de metri parcursi in subteran iti dezvaluie o lume proaspata, conservata atat de bine. Dare paralele migalos taiate pe pereti de ciocanele taietorilor de sare stau marturie muncii istovitoare a necunoscutilor care au trudit aici de-a lungul secolelor. Ajungi in Sala Ecourilor (Mina Iosif), strigi si te simti coplesit, de haul de la picioarele tale si de sunetul ce pare sa nu mai conteneasca. Ca un raspuns din subteran, glasul tau capata forta, de 16 ori il reauzi si tot il reauzi. E un ecou, e un strigat, e speranta. Treci mai departe. Uluire este singurul cuvant ce poate descrie senzatia pe care o traiesti forta naturii si-a pus amprenta pe peretii atat de grosi de sare, creand alveole ce se adancesc pe zi ce trece, mai cu seama in zilele de vara, cand curentii calzi sunt purtati pana aici, in inima salinei. Asemenea lor, peretilor ce par sa fie modelati de o mana dibace de sculptor, stalactitele isi modifica structura in fiecare zi si creaza forme ce te surprind si iti pun la incercare imaginatia. Le urmaresti de sus in jos, dintr-o parte intr-alta, si te minunezi de maretia naturii.

Salina Turda, subiect de prima pagina pentru Daily Mail si Business Insider

Liftul panoramic situat in Mina Rudolf iti dezvaluie o infatisare vie, intre colosii de sare. Copii, tineri, batrani toti se incanta de pista de minigolf, pistele de minibowling, terenul de sport, amfiteatrul incapator care permite luxul unor concerte inedite, locul de joaca ori caruselul. Salina traieste, e locul in care te poti bucura in voie de tot ceea ce batranii nostri au reusit sa realizeze prin munca, truda si sudoare. Iar atunci cand te afli la balconul acestei mine, vei observa adevarata splendoare a Minei Terezia, un loc in care te poti plimba cu barca, chiar in adancul muntelui de sare. Nu ai cum sa nu remarci cascada de sare, o urma a scurgerii apei, portita catre frumos. Bancutele, ce stau cuminti in zone luminate, isi asteapta oaspetii, fie doar si pentru cateva momente. Un ragaz placut, impletit cu iz de sare in care sa cuprinda dintr-o singura privire grandiosul spectacol subteran. Nu departe se afla Mina Ghizela. Locurile de repaus, amplasate de imprejurul sau, le permite turistilor sa se relaxeze si sa beneficieze de proprietatile balneare ale sarii. Astmul, intarirea sistemului imunitar, bronsitele cronice pot fi tratate prin actiunea aerosolilor naturali existenti aici. La cetatea ce se cheama Turda turistii ajung in numar mare, confirmand istoria si frumosul din aceste locuri.

Bine de stiut

Viteza de crestere a stalactitelor este de cca 2 cm/an, iar lungimea maxima pana la care se pot dezvolta este de cca 3 m. Conditiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutica si profilactica a mai multor tipuri de imbolnaviri. Crivacul are anul constructiei sale sculptat pe axul masinii 1881. Este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Romania si probabil si din Europa care se pastreaza pe locatia lui initiala. Proprietatile salinei trebuie testate atunci cand starea de sanatate este optima? Daca suferi deja de o raceala este contraindicat sa vizitezi salina.

salina-turda-din-orasul-turdaIstoric Salina Turda:

Obiective principale de vizitat la Salina Turda:

Program de vizitare Salina Turda:

Tarif vizitare Salina Turda:

In apropiere de Salina Turda mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:

Contact Salina Turda:

Tel:

Email:

Web: Adresa Salina Turda:

Localitate:

Strada: nr.

GPS: Cum se ajunge la Salina Turda:

Galerie foto Salina Turda: Ai vizitat Salina Turda?

Ce ti-a placut cel mai mult la Salina Turda?

Created at: 11 Dec 2024