Mânăstirea Saon din comuna Niculițel, județul Tulcea

Categories: Atracții și obiective turistice din comuna Niculițel

Manastirea Saon din comuna Niculitel este o manastire de maici, din comuna Niculitel, judetul Tulcea.

De unde ii vine numele de Saon? Manastirea este asezata pe malul baltii Saon, care se spune ca si-ar fi luat numele, de la luminisul de apa, ce se deschide alaturi de manastire. Acest luminis ia forma unei caldari, tuci sau ceaun. Termenul vine din limba slava Caon , iar pe romaneste se citeste Saun . Balta Saonului este alimentata de Dunare prin canalul Calugarul.

In acest articol, vom afla cateva amanunte despre Manastirea Saon- Biserica Acoperamantul Maicii Domnului si Biserica veche Inaltarea Domnului , ambele completand viata spirituala al universului de la Saon.

Biserica veche Inaltarea Domnului

In anul 1881, calugarii ridica la Saon biserica cu hramul ,, Inaltarea Domnului .

In 1972, biserica ,,Inaltarea Domnului este renovata superficial datorita vremurilor vitrege de atunci. Catapeteasma dateaza dupa anul 1900, iar pe usi se poate vedea inscriptia donatorilor din 1904-1905, iar pe pictura catapetesmei se afla inscriptia lui Nicolae Durata.

Biserica ,,Inaltarea Domnului este mentionata, in cartea ,,Monastiri Dobrogene , scrisa de Arhimandritul Roman Sorescu: ,,Aici se gaseste o bisericuta modesta, care e in stare de ruina si care nici nu se poate repara, din cauza ca e facuta din chirpici si lemn, avand hramul ,,Inaltarea Domnului .

In anul 2010, biserica avut parte de lucrarile de refacere si consolidare, iar 3 ani mai tarziu, Preasfintitul Dr. Visarion, Episcopul Tulcii, alaturi de I.P.S. Casian , Arhiepiscopul Dunarii de Jos , au sfintit Biserica ,,Inaltarea Domnului .

In fata bisericii ,,Inaltarii Domnului se afla o clopotnita, ce are un postament de beton, si adaposteste cinci clopote, asezate in ordine descrescatoare, iar pe cel mai mic apare gravat anul 1806.

Tot in scrierile Arhimandritului Roman Sorescu gasim inca o marturisire ,, La poarta schitului erau doua mori de vant, care faceau de santinela, taind din cand in cand razele soarelui, cu cele doua elice ale lor harbuite, ce scoteau un scartait lugubru; si care elice manate de vantul ce vesnic bate pe aici, neoprit de nici un varf de deal, ori colt de padure, numai iconomul monastirei i-a dat vantului de cap, caci l-a pus sa-i vanture porumbul si sa-i macine graul .

In acest moment, se pastreaza la Saon doar una dintre morile de vant de atunci, ce poate fi considerat un martor al timpului si al istoriei acestui loc.

Manastirea Saon -Biserica Acoperamantul Maicii Domnului

In timpul staretului Filimon intre anii 1889-1905, schitul a fost distrus de un incendiu. De-a lungul timpului, manastirea a trecut prin mai multe etape, pana cand a ajuns astazi la forma finala: Manastirea Saon Biserica Acoperamantul Maicii Domnului. Cum a ajuns aici?

Piatra de temelie a Bisericii mari cu hramul ,, Acoperamantul Maicii Domnului , a fost asezata de episcopul Nifon al Dunarii de Jos, pe 29 Iunie 1912. De atunci, hramul bisericii se sarbatoreste la 1 Octombrie. Istoria acestui lacas de cult este una zbuciumata. In timpul

Primului Razboi Mondial, lucrarile au fost intrerupte, dar apoi reluate, iar biserica a fost gata de sfintire la 1 Noiembrie 1940. Cand totul parea ca a intrat pe fagasul cel bun, pe 10 decembrie a avut loc un cutremur, iar biserica a suferit pagube mari, cand de exemplu, turla mare a bisericii s-a prabusit.

Biserica nu va fi renovata pana in 1955, cand episcopul Chesarie Paunescu da binecuvantarea pentru ca lucrarile de reconstructie sa inceapa. Aceste lucrari sunt finalizate in toamna anului 1956. Pictura bisericii incepe un an mai tarziu, iar, pe 27 septembrie 1959, biserica este sfintita de Episcopul Chesarie Paunescu.

Dupa ce, de-a lungul timpului, manastirea a avut de trecut obstacole grele, in octombrie 1959, printr-un decret, manastirea a fost desfiintata. Manastirea a renascut din propria cenusa in anul 1972, insa era subordonata administrativ Episcopiei Dunarii de Jos. Abia dupa 1990, manastirea redevine de sine statatoare, dar are loc inca un episod nefericit. In urma cutremurului din 30 mai 1990, manastirea este din nou avariata.

Manastirea Saon a avut parte de lucrari de consolidare, iar slujba de sfintire a lacasului de cult a avut loc, in data de 2 septembrie 2007.

Revenim in prezent, unde in obstea manastirii, locuiesc acum 30 de maici si doi preoti slujitori, maica stareta fiind stavrofora Adriana Merlusca. In universul Manastirii de la Saon au loc si activitati precum agricultura, zootehnie, stuparit. In plus, aici se gaseste si un atelier de vesminte.

In acest loc, mai exista un lucru care te poate fermeca. Manastirea si comunitatea se ocupa de ingrijirea si de cresterea paunilor. Penajul lor bogat si foarte colorat starneste bucuria si admiratie turistilor, si completeaza tabloul feeric de la Saon.

Manastirea Saon este considerat un loc mirific de pace si rugaciune, dar si de meditatie si contemplare. Daca vreti sa iesiti din ritmul alert in care va traiti viata, aici la manastirea Saon veti avea senzatia ca timpul se opreste in loc.

manastirea-saon-din-comuna-niculitelIstoric Manastirea Saon din comuna Niculitel:

Pe vremea cand Dobrogea se afla sub stapanire otomana, in anul 1846, lua fiinta o manastire mica cu un aspect rustic, manastirea de acum Saon. Cativa calugari au plecat de la schitul Celicul de Jos si s-au asezat la Saon. Aici, calugarii au construit cateva chilii din chipici si un paraclis cu hramul ,,Intrarea Maicii Domnului in Biserica , care se sarbatoreste la 21 Noiembrie.

Initial, Saon a fost un schit de calugari, aflat sub administratia manastirii Celic-Dere, pentru ca mai tarziu, in anul 1930, sa devina o manastire de maici.

Odata ce Dobrogea a revenit acasa, pe plaiurile Romaniei, toate bisericile si manastirile din aceste locuri, au intrat sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos.

Atunci, episcopul Iosif Gheorghian ii aduce la Saon si pe calugarii care ramasesera la schitul Celicul de Jos. Acesta este momentul cand schitul Saon devine de sine stataror, separandu-se de tot de manastirea Celic-Dere.

Obiective principale de vizitat la Manastirea Saon:

Manastirea Saon- Biserica Acoperamantul Maicii Domnului, Biserica veche Inaltarea Domnului si moara de vant de la Saon.

Program de vizitare Manastirea Saon:

Tarif vizitare Manastirea Saon:

Intrarea este gratuita

In apropiere de Manastirea Saon mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:

Contact Manastirea Saon din comuna Niculitel, judetul Tulcea:

Tel:

Email: manastireasaon@yahoo.com

Web:

Adresa Manastirea Saon din comuna Niculitel, judetul Tulcea :

Localitate: comuna Niculitel

Strada:

GPS:

Cum se ajunge la Manastirea Saon:

DN 22,15 km SE de Isaccea si 24 km V de Tulcea; din DN 22, intre localitatile Samova si Niculitel, indicator spre N, 2,5 km pana la manastire.

Galerie foto Manastirea Saon din comuna Niculitel:

Ai vizitat Manastirea Saon?

Ce ti-a placut cel mai mult la Manastirea Saon?

Created at: 11 Dec 2024