Mănăstirea Lupșa din comuna Lupșa, județul Alba
Manastirea Lupsa se afla situata in judetul Alba, in varful Muntilor Apuseni.
In prezent, Manastirea Lupsa a fost reconsolidata, reusind astfel sa se pastreze amprentele istoriei destul de bine, asigurandu-i-se acesteia o durata de viata mai mare.
Istoric Manastirea Lupsa din satul Manastire:
Vechimea Manastirii Lupsa este destul de mare, peste aceasta trecand sute de ierni mohorate si veri calduroase. Potrivit cercetatorilor, manastirea Lupsa este cea mai veche manastire din Muntii Apuseni, fiind cladita in anul 1429 de boierul Stanislav, ce apartinea familiei Lupsa.
In timpul regimurilor totalitare ce au strabatut teritoriul tarii, dar si sub dominatia Imperiului Habsburgic, Manastirea Lupsa a primit diverse lovituri. In secolul al XVIII-lea manastirea Lupsa urma sa fie daramata, insa episcopul Petru Paul Aron s-a impotrivit acestei masuri, reusind astfel sa o declare monument storic.
In anul 1820, manastirea Lupsa a fost data in administrarea Bisericii Greco-catolice, urmand ca in anul 1948, aceasta sa redevina manastire cu specific crestin ortodox.
O vechime considerabila au avut si chiliile construite in jurul Manastirii. In trecut, in interiorul sau puteau fi educati copiii din regiune, aceasta servind drept scoala, dar si ca un vestit atelier de pictura bisericeasca.
Initial, manastirea Lupsa a fost construita doar din altar si naos, urmand ca in anul 1810 sa ii fie adaugate turla si pronaosul. Icoanele manastirii Lupsa dateaza din secolul al XVII-lea.
Obiective principale de vizitat la Manastirea Lupsa:
Program de vizitare Manastirea Lupsa:
Tarif vizitare Manastirea Lupsa:
In apropiere de Manastirea Lupsa mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:
Contact Manastirea Lupsa din satul Manastire, comuna Lupsa:
Tel: 0258-769-467
Email:
Web:
Adresa Manastirea Lupsa din satul Manastire, comuna Lupsa:
Localitate: satul Manastire, comuna Lupsa, judetul Alba
Strada:
GPS: 46.37568 N 23.17338 E
Cum se ajunge la Manastirea Lupsa:
Pentru a ajunge aici este indicat sa circulati pe urmatoarele drumuri nationale: DN 75 Turda-Baia de Aries-Lupsa (70 km); sau DN 74 Alba Iulia-Zlatna-Abrud (70 km), DN 74A, Campeni (11 km), DN 75, Lupsa (15 km), manastirea Lupsa aflandu-se foarte aproape de comuna ce ii poarta numele.
Galerie video Manastirea Lupsa din satul Manastire:
Ai vizitat Manastirea Lupsa?
Ce ti-a placut cel mai mult la Manastirea Lupsa?
Created at: 11 Dec 2024