Mănăstirea Antim din București
Manastirea Antim din municipiul Bucuresti, ctitorita de marele ierarh Antim Ivireanul, a fost ridicata in perioada anilor 1713-1715. Initial, manastirea avea forma unei cetati, cu biserica in centru.
Deasupra usii de la intrare, sub pisanie, se afla decoratia sculptata a emblemei Sfantului Antim melcul simbol al credintei si smereniei, incadrat de o cununa de lauri si avand in partea superioara o stea.
Traditia mentioneaza ca toate sculpturile din piatra ale tamplei, ale picioarelor coloanelor si ale ancadramentelor, ca si pictura din biserica mare si din paraclis, au fost executate dupa schitele mitropolitului ctitor, care a si pictat cateva icoane pe fresca zidurilor, alaturi de Preda Zugravul.
Antim Ivireanul a pictat si doua icoane: Icoana Tuturor Sfintilor si Icoana celor patru sfinti (Alexie, Nicolae, Antim si Agata).
In prezent, ansamblul manastiresc gazduieste, in afara manastirii propriu-zise, o parte a administratiei patriarhale, precum si biblioteca Sfantului Sinod.
Manastirea Antim este resedinta a episcopilor vicari patriarhali.
Istoric Manastirea Antim din Bucuresti:
Realizarea artistica a manastirii reprezinta o marturie elocventa a vietii culturale bucurestene de la inceputul secolului al XVIII-lea.
Intregul complex biserica, chilii, paraclis, clopotnita, case egumenesti a fost executat, atat arhitectonic cat si pictural, potrivit planurilor intocmite de marele ierarh.
Biserica este singura ridicata in secolul al XVIII-lea cu planul in forma treflata. Ferestrele sunt mari, cu ancadramente sculptate in piatra; rozete mari si bogate. Pridvorul este deschis cu portal monumental, iar capitelurile si piedestalurile coloanelor sunt frumos ornamentate cu motive florale.
La restaurarea din 1863 s-au adaugat amvonul si cafasul, executate din lemn de stejar, de catre Carol Storck, avand acelasi model sculptural cu stranele.
Obiective principale de vizitat la Manastirea Antim:
Program de vizitare Manastirea Antim:
Tarif vizitare Manastirea Antim:
In apropiere de Manastirea Antim mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:
Contact Manastirea Antim din Bucuresti:
Tel:
Email:
Web:
Adresa Manastirea Antim din Bucuresti:
Localitate:
Strada: nr.
GPS:
Cum se ajunge la Manastirea Antim:
Galerie foto Manastirea Antim din Bucuresti:
Ai vizitat Manastirea Antim?
Ce ti-a placut cel mai mult la Manastirea Antim?
Created at: 11 Dec 2024