Hanu Ancuței din comuna Tupilați, județul Neamț

Categories: Atracții și obiective turistice din comuna Tupilați

Un obiectiv turistic, un monument de arta, un experiment literar: aceste este hanu Ancutei. Putin sunt cei care probabil nu au auzit de scrierile lui Sadoveanu, despre Hanu Ancutei.

Ei bine, inspirand un mare scriitor roman, Hanu Ancutei a fost reconstruit pe ruinele vechii cladiri pe drumul European E85, in urma cu cateva decenii, in apropierea orasului Roman, la numai 27 kilometri si la 350 kilometri departare de Bucuresti, fiind situat in Comuna Tupilati, judetul Neamt.

Conform unor documente pastrate, Hanu Ancutei ar fi luat nastere in secolul al XVIII-lea, iar despre arhitectura sa ne vorbeste insusi Sadoveanu, in opera sa, un obisnuit al casei, ce frecventa acest loc ori de cate ori i se facea pofta de scris. De la el aflam despre cat de minunat era acest spatiu, un loc plin de farmec si poveste, cautat si apreciat de atatia drumeti. Aflat la rascruce de drumuri, un loc unde portile erau tot timpul deschise, ca la Domnie , hanul a fost un adevarat adapost pentru negustorii ce treceau prin zona, oferindu-le ospitalitatea de care aveau nevoie. La Hanu Ancutei se puteau destinde, puteau savura preparatele traditionale moldovenesti si se puteau bucura de voia buna ce parea sa fi pus stapanire pe acest spatiu. Izolat la inceput, la marginea satului, Hanu Ancutei se muta pe mosia boierilor Catargiu, intitulata Tupilati.

Pana in 1943, cand proprietarul decide sa darame locatia, hanul a dainuit cu gratie, pentru ca zeci de ani mai tarziu sa fie reconstruit in acelasi stil ce la facut celebru. Structura sa cu pilastrii si arcada dubla ofera un farmec aparte arhitecturii, prin intermediul lor ai impresia ca esti purtat in timp. Iar aceasta evadare o simti si mai aprig cand privesti pardoseala din piatra si beciul, care in curand, in 2017 mai exact, vor implini 300 de ani.

Aceste sunt elementele arhitecturale ce s-au pastrat cu mare atentie, beciul fiind transformat intr-o crama desavarsita unde atat amatorii, cat si coneseorii pot participa la degustarile de vin. Hanul dispune astazi de 28 de locuri de cazare, in 15 odai amenajate pe masura arhitecturii. Astfel, inevitabil imaginatia iti va zbura la povestirile lui Sadoveanu, la o vreme trecuta, dar actualizata prin prisma facilitatilor cu care au fost dotate.

Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han era cetate! Avea niste ziduri groase de ici pana colo si niste porti ferecate cum n-am vazut in zilele mele , spunea Sadoveanu in romanul sau si se pare ca inca mai are dreptate.

Noi, ne-am aventurat intr-un week-end, cand vremea tinea cu noi si aveam chef de hoinarit. Am luat-o spre Roman si am poposit, aici, pentru ca nu aveam cum sa ratam un asemenea obiectiv, o atractie, un popas, un restaurant unde se mananca bine, se mananca moldoveneste.

Era sambata dupa-amiaza, devreme inca, dar lautarii cantau cu multa bucurie. In acompaniamentul acordeonului si tambalului am patruns intr-o alta lume, o lume cu mobilier din lemn masiv asa cum doar la bunica poate mai gasesti si fete de masa brodate manual, canapele acoperite de presuri tesute la razboi si hangite in costum popular si opinci. Am ajuns chiar si in camara Ancutei de unde poti lua pentru acasa bunatati facute in casa (dulceturi, zacusca si muraturi).

La Hanu Ancutei mananci, bei si petreci romaneste, iar daca ai zabovit prea mult, te poti caza intr-una dintre odaile de odinioara, pentru ca a doua zi sa o iei de la capat incepand cu un mic-dejun sanatos, asa cum numai noi romanii stim sa-l facem.

Hanu Ancutei este un simbol, un simbol al Moldovei, al ospitalitatii. Arhitectura specifica, denumita in trecut ratos, designul interior si costumele populare ale chelnerilor, lautarii, precum si preparatele savuroase, facute din ingrediente naturale, realizate in casa (mici, carnati, pastrama, dulceata, serbeturi) sunt elementele care atrag turisti si oaspeti din toate colturile tarii noastre.

De asemenea, hanul este deschis astazi si pentru evenimente, iar nuntile, organizare avand la baza conceptul romanesc, cele care respecta intocmai traditia locului sunt unele dintre cele mai frumoase evenimente ce au loc aici.

Este vremea sa ne intoarcem in timp, sa degustam un strop din minunata Moldova, se depanam povesti ca in vremea lui Sadoveanu.

hanu-ancutei-din-comuna-tupilatiIstoric Hanu Ancutei din comuna Tupilati:

Obiective principale de vizitat la Hanu Ancutei:

Program de vizitare Hanu Ancutei:

Tarif vizitare Hanu Ancutei:

In apropiere de Hanu Ancutei mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:

Contact Hanu Ancutei din comuna Tupilati:

Tel:

Email:

Web:

Adresa Hanu Ancutei din comuna Tupilati:

Localitate:

Strada: -nr.

GPS:

Cum se ajunge la Hanu Ancutei:

Galerie foto Hanu Ancutei din comuna Tupilati:

Ai vizitat Hanu Ancutei?

Ce ti-a placut cel mai mult la Hanu Ancutei?

Created at: 11 Dec 2024