Centrul Cultural ”Jean Bart” din orașul Tulcea, județul Tulcea

Categories: Atracții și obiective turistice din orașul Tulcea

Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea este

O institutie ce are sub acoperis 3 institutii de sine statatoare: Teatrul Jean Bart , Scoala Populara de Arte si Meserii si Centrul de Cercetare, Conservare si Promovare a Culturii.

Anul acesta, dupa stagiuni traite intens, cu suisuri si coborasuri dar, cel mai important, cu o intreaga activitate artistica profesionista, ce aproape poate concura cu institutiile cu traditie, teatrul a scos la rampa cea de-a 50-a Premiera. 20 de minute cu ingerul este un spectacol de tinuta, sub bagheta regizorala a redutabilului actor, scenarist si regizor Ion SAPDARU, dupa un text de Alexand Vampilov. Acesta si spectacolul Dineu cu prosti de Francis Veber, in regia lui Aurel PALADE, s-au jucat si pe scena ieseana, in cadrul Festivalului de Teatru EuroArt 2015, unde talentata actrita Irina NAUM a castigat Premiul de tanara speranta .

Intr-un oras in care publicul a inceput sa vada de abia de acum 7 ani un spectacol de teatru profesionist, alegerea repertoriul s-a facut cu deosebita grija si cu o intentie clara de a educa gustul publicului pentru un teatru rafinat. Intai, s-au ales texte din repertoriul clasic romanesc si universal, s-au montat spectacole de comedii, bulevardiere, de teatru-dans, de comedia dell arte, teatru antic, iar pe masura ce publicul a inceput sa guste un teatru mai profund, s-au pus in scena drame, spectacole de teatru contemporan si chiar experimental.

Nu i-am lasat din vedere nici pe cei mici, constienti fiind de faptul ca investim in viitorii spectatori adulti, ce astfel vor fi pregatiti pentru reprezentatii teatrale rafinate. S-au montat spectacole potrivite pentru varsta lor, amuzante, cu multa muzica, interactive, atfel incat sa simta ca fac parte si ei din universal teatral.

In anul 2013, am avut prima colaborare cu un regizor strain, artist al poporului ucrainean, Igor Ravytskiy si cu scenografa Svitlana Prokofieva. S-a montat spectacolul Geometria iubirii , dupa piesa cu numele Logodnicele bogate de Alexandr Ostrovski, tradusa pentru prima oara in limba romana. A fost o experienta placuta si in aceiasi masuri una de imbogatire a jocului teatral, actorii imprumutand elemente din scoala contemporana rusa si, desi, s-a lucrat cu interpret, comunicarea a functionat foarte bine.

In al 7-a an de teatru, (cum se spune printre noi: avem cei 7 ani de acasa ), publicul tulcean ne trece pragul nu doar pentru ca nu exista o alternativa de a petrece timpul liber si nu vin la teatru doar ca sa rada. Ei stiu deja echipa care s-a inchegat, au actori preferati, discuta despre autori si recunosc stilurile regizorilor. Cu alte cuvinte, nu iau produsul ca atare asa cum o faceau inainte, ci stiu ca in spatele unui spectacol este o munca de echipa si acorda importanta cuvenita coordonatorului principal, regizorul. Si s-au bucurat de nume ca Aurel PALADE, cu al carui spectacol Steaua fara nume am participat la Festivalul de Comedie FestCo Bucuresti, cu Radu OLAREANU, cu Bogdan ULMU, Ion SAPDARU, Mircea CORNISTEANU, Ciprian HUTANU, Cristian GHEORGHE, Ovidiu CAITA, Ion DORE, Alexandru BOUREANU, Remus VLASCEANU, Dan CHIRIAC, Nicolae POGHIRC, Marian POPESCU, Oana Lavinia PISAROGLU, Nelu SERGHEI.

Teatrul Jean Bart - Cladirea albastra, cu oglinzi, ce aminteste de luciul apei, a carei energie pozitiva o simti de la distanta, fie datorita faptului ca obiectul muncii oamenilor de aici este sufletul, fie ca este amplasata fix in mijlocul unui triunghi format din trei biserici, se afla chiar in centrul orasului si dispune de doua sali de spectacole Sala Mare, cu o capacitate de 324 locuri si Sala Studio cu 60 de locuri -, cabine moderne pentru actori, sali de conferinte, o sala de balet, garderoba.

Pe linia conservarii si promovarii patrimoniului cultural nord dobrogean putem puncta urmatoarele activitati, avute pe paleta de lucru a Centrului Cultural Jean Bart :

Coordonare metodologica. Aceasta se realizeaza prin oferirea de asistenta de specialitate ansamblurilor folclorice de amatori din judet, la cererea acestora, in vederea dobandirii unui repertoriu interpretativ corect si integrat in specificul nord dobrogean. Pana acum au beneficiat si beneficiaza de experienta si asistenta maestrului coregraf Roman Jora ansamblurile folclorice de amatori din Babadag, Mahmudia, Isaccea, Sfantu Gheorghe, Sulina, in mod deosebit, precum si ansamblurile Comunitatii Rusilor Lipoveni Tulcea si cel al Uniunii Ucrainenilor Tulcea, fiind vorba de o activitate permanenta.

Promovarea si conservarea patrimoniului cultural

In 2014 s-a reusit publicarea lucrarii Folclor muzical coregrafic al rusilor lipoveni din Judetul Tulcea , autor fiind maestrul coregraf Roman Jora, lucrare ce fructifica o cercetare efectuata secventional, inca din anii 1980. In aceasta lucrare, ce are un caracter documentaristic, autorul prezinta vechi cantece, disparute, ori pe cale de disparitie, alaturi de partiturile muzicale si de descrierea sintetica a acestora. Este vorba de 175 de piese din Carcaliu, Mahmudia, Slava Cercheza, Jurilovca, Sarichioi, Sulina si Tulcea. De asemenea sunt descrise 60 de variante coregrafice rusesti, care au la baza elemente precum pasul lin la fete, pasul schimbat, pasul tarsait, pasul usoara flexiune, lovituri din palme, fluturarea batistei, priseadca batai cu palma la cizma, ori atitudini combinate ale bratelor.

Este al patrulea volum de specialitate publicat de maestrul coregraf tulcean, dupa lucrarile Folclor coregrafic nord dobrogean , 1982, Folclor coregrafic nord dobrogean , partea a II-a, 2006, Folclor muzical coregrafic aroman si meglenoroman , 2007. In acelasi an, a avut loc derularea primei parti a proiectului Restaurarea patrimoniului cultural imaterial nord-dobrogean proiect ce consta in inregistrarea tuturor jocurilor si dansurilor populare, in format video ( .avi ), un material de studiu in beneficiul viitorilor instructori de dans care vor activa in judetul nostru, cu nu mai putin de 140 de dansuri nord dobrogene, din localitatile Bestepe, Casimcea, Cataloi, Chilia Veche, Daeni, Dorobantu, Enisala, Fagarasu Nou, Floresti, Isaccea, Jijila, Luncavita, Niculitel, Peceneaga, Rachelu, Visterna, Nufaru, Plopu si Turcoaia. S-a urmarit cu precadere crearea unui material de studiu in beneficiul viitorilor instructori de dans care vor activa in judetul Tulcea si care sa cuprinda toate dansurile si jocurile populare publicate sub semnatura maestrului Roman Jora: Folclor coregrafic nord dobrogean , 1982, Folclor coregrafic nord dobrogean , partea a II-a, 2006, Folclor muzical coregrafic aroman si meglenoroman , 2007, de asemenea este vorba de dansuri publicate de Gheorghe Popescu Judet in lucrarea Jocurile populare din Dobrogea , aparuta in 1964, precum si de dansuri si jocuri dobrogene inca neindexate in lucrari de specialitate. Materialele documentare au fost realizate cu ajutorul ansamblurilor Salsovia , din Mahmudia, Egreta , din Isaccea, Salcioara , din Babadag, dupa ce acestea au fost instruite corespunzator.

In present, se deruleaza etapa a doua a proiectului Restaurarea patrimoniului cultural imaterial nord-dobrogean , Centrul Cultural Jean Bart Tulcea, care are in vedere documentarea a 39 de dansuri aromanesti (Sarighiol de Deal, Stejaru, Ceamurlia de Sus, Lastuni, N. Balcescu) si meglenoromane (Cerna), a unei suite de 8 jocuri bulgaresti din satul Lunca. Folclorul rusilor lipoveni va fi reprezentat de 55 de dansuri din Carcaliu, Slava Cercheza, Jurilovca, Sarichioi, Mahmudia, Sulina si Tulcea.

De asemenea, tocmai pentru a veni in ajutorul instructorilor din caminele cultural, specialistii CCJB Tulcea intentioneaza, in cadrul aceluiasi proiect si exemplificarea unor dansuri de circulatie internationala, si anume dansuri de parchet clasice: vals, tango, foxtrot, dansuri latino-americane: samba, cha-cha, bossa-nova, dansuri cu miscari de rasucire: twist, charleston, dansuri de sir: madison, hully-gully, ienka.

Editarea Revistei Nord Dobrogea Cultural . Revista apare sub egida Centrului Cultural Jean Bart Tulcea si se doreste a fi atat un sinopsis al principalelor activitati culturale din municipiu si judet, cat si un mijloc de a aduce in atentia publicului larg diferite aspecte ale patrimoniului cultural nord dobrogean, fie cu valente istorice, naturale sau propriu-zis culturale, prezentand in paginile ei articole documentare, interviuri cu artisti si oameni de cultura. Revista are caracter semestrial, ajunsa la numarul 7.

Personalitati culturale. Tot anul trecut s-a reusit publicarea albumului de autor Oarece infatisari din viata si lucrarile unui pictor cu alauta , dedicat artistului Stavru Tarasov, lansarea albumului avand loc, anul acesta, in diferite momente, in luna februarie a.c.

Gala premiilor Revistei Nord Dobrogea Cultural . Evenimentul a avut loc in luna decembrie a anului trecut si a adus pe scena profesori, oameni de cultura, actori profesionisti si amatori care au prezentat momente artistice, fiind oferite diplome si premii elevilor olimpici din judetul nostru.

Targurile de mestesugari. Gazduite in foaierul Centrului Cultural Jean Bart , micile targuri de mesteri si artizani tulceni au devenit deja o prezenta cunoscuta. Ele se organizeaza in perioade festive: Sarbatorile Primaverii- Dragobetele, Martisorul, apoi Sarbatorile Pascale, dar si cele de Craciun. De asemenea Centrul Cultural Jean Bart este co-organizator al Targului de Mesteri care are loc in Piata Civica a orasului, anual, cu prilejul Zilelor Tulcei.

Spectacole cu specific multietnic. Centrul Cultural Jean Bart a devenit un reper cunoscut si prin prezenta minoritatilor etnice din judet, gazduind spectacole omagiale ale minoritatilor etnice, fie ca vorbim de aniversarea lui Taras Sevcenco, de Ziua Greciei sau de Ziua Minoritatilor nationale, 18 decembrie, eveniment reprezentativ si care aduce pe scena Salii Mari a Centrului Cultural tulcean un tablou complet al minoritatilor etnice dobrogene.

Promovarea diversitatii cultural. Aici amintim Concursul National de Poezie Panait Cerna , care, anul trecut a ajuns la a XL-a editie. Jurizarea celei de-a XL-a editii a Concursului National de Poezie Panait Cerna , organizat de Centrul Cultural Jean Bart Tulcea s-a desfasurat in data de 29 noiembrie 2014, la sediul institutiei. Lansata in data de 03.09.2014 si avand ca termen limita de primire data de 21 noiembrie a anului trecut, aceasta editie a concursului a adunat nu mai putin de 91 de participari, pe o plaja de varste intre 15 si 62 de ani, din mai bine de jumatate din judetele tarii: Brasov, Bucuresti, Buzau, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Ploiesti, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea. Juriul a fost format din membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania, poetul tulcean, Olimpiu Vladimirov, in calitate de presedinte al juriului, de altfel si fondatorul concursului, alaturi de care s-au aflat poetul constantean Sorin Rosca, laureatul primei editii a concursului, iar din partea Centrului Cultural Jean Bart Tulcea a fost prezent referentul Bogdan Pascal.

Concursul a oferit laureatilor premii in bani, in sume brute impozabile conform prevederilor legii, dar si un premiu special, oferit de revista Porto Franco ,din Galati. Premiul Panait Cerna , in valoare de 1000 de lei, a fost acordat concurentei Maria Eliza Lita, in varsta de 16 de ani, din Targoviste, iar celelalte premii ale editiei curente a concursului au fost acordate astfel: premiul Ars Poetica , in valoare de 700 de lei, a fost decernat concurentei Adelina Pascale, in varsta de 19 ani, din Tulcea, iar premiul Euterpe , in valoare de 700 de lei, a fost acordat concurentei Carmen Cristina Neacsu, 41 de ani, din Galati. Regulamentul concursului prevedea si acordarea a doua mentiuni care au fost castigate de doua concurente, in varsta de 17 ani fiecare, este vorba de tulceanca Mihaela Belacurencu, care a primit Mentiune I, in valoare de 400 de lei, precum si de concurenta Lavinia Loredana Nechifor, din Suceava, care a primit Mentiune II, in valoare de 300 de lei. Premiul special, constand in publicarea creatiilor in paginile revistei culturale Porto Franco , din Galati a fost acordat concurentei Marilena Botis, din Arges.

Spectacol folk sustinut de artistul Stefan Balas, din Campina, alaturi de Trupa Amurg , din Tulcea, in cadrul Cenaclului Agora , februarie, 2014.

Festivalul de folk Tulcea FolkEST Festivalului National de folk Tulcea FolkEST este uneveniment in parteneriat cu Primaria Municipiului Tulcea, ajuns la a VII-a a editie.

In cadrul Scolii Populare de Arta se fac cursuri de acordeon, actorie, arta fotografica, canto, chitara, creatie vestimentara, dansuri populare, orga, pian, pictura si insumeaza, la ora actual, 129 de cursanti. La incheierea fiecarui semestru, Scoala Populara organizeaza spectacole si expozitii, dupa specificul studiat, evenimente prezentate pe scena Salii Mari sau in foierul teatrului.

centrul-cultural-jean-bart-din-orasul-tulcea-cjtulceaIstoric Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea

Centrul Cultural Jean Bart Tulcea a luat fiinta in anul 2010, institutie ce, printr-o hotarare guvernamentala, a reunit sub acelasi acoperis 3 institutii de sine statatoare: Teatrul Jean Bart , Scoala Populara de Arte si Meserii si Centrul de Cercetare, Conservare si Promovare a Culturii.

Obiective principale de vizitat la Centrul Cultural Jean Bart :

Teatrul Jean Bart si Scoala Populara de Arte si Meserii Jean Bart

Program de vizitare Centrul Cultural Jean Bart :

Tarif vizitare la Teatrul Jean Bart din cadrul Centrului Cultural Jean Bart :

Pret spectacole adulti

Adulti 15.75 Ron

Redus elevi, studenti, pensionari- 10.50 Ron

Pentru grupuri de minimum 10 elevi- 8.40 Ron

Pret spectacole copii

Adulti- 10.50 Ron

Copii- 8.40 Ron

In apropiere de Centrul Cultural Jean Bart mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:

Catedrala Sfantul Nicolae, Biserica Bunavestire, Biserica Romano-Catolica Sf.Arhanghel Mihail.

Contact Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea:

Tel: 0240.519.329

Tel: Agentia de Bilete 0240.532.115

Email: pr@artl.ro

Web: artl.ro

teatruljeanbarttulcea.blogspot.ro

Adresa Centrul Cultural JeanBart din Tulcea:

Localitate: Tulcea

Strada: Str. Progresului, Nr. 34

GPS:

Cum se ajunge la Centrul Cultural Jean Bart :

Centrul Cultural Jean Bart se afla in centrul orasului Tulcea.

Galerie foto Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea:

Ai vizitat Centrul Cultural Jean Bart ?

Ce ti-a placut cel mai mult la Centrul Cultural Jean Bart ?

Created at: 11 Dec 2024