Castelul Peleș din orașul Sinaia, județul Prahova
O capodopera de arta, un monument istoric Castelul Peles Cu o arhitectura destul de sofisticata, castelul a fost considerat a fi unul dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania si Europa. Construirea acestuia s-a impus pentru a constitui un loc de ralaxare a regelui Carol I si ulterior pentru descendentii acestuia.
Istoria Castelului este intr-adevar una destul de sinuoasa, temelia sa fiind pusa in anul 1873 si finalizat in anul 1914. Daca ii analizam arhitectura interioara si cea exterioara vom putea observa bun-gust si eleganta necesara dinastiilor monarhice.
Situat in Sinaia, la aproximativ 44 kilometri de Brasov, Castelul Peles a fost construit avandu-i ca arhitecti pe Johannes Schultz si Karel Liman. Locul amplasarii sale marcheaza un peisaj de basm, fiind inconjurate de paduri si de creste muntoase. Se spune ca in 1866, principele Carol I se afla in vizita in regiunile ce inconjurau Brasovul si, vazand frumusetile locului, s-a hotarat sa il construiasca in aceste regiuni desprinse parca din Rai.
Constructia nu a fost una usoara intrucat albiile raurilor, alunecarile de teren si vitregiile vremii pare ca s-au pus drept obstacol. Daca ne gandim la amplasament vom putea sa ne imaginam cat efort s-a putut depune pentru ridicarea fundatiei, tinand cont de terenul nu tocmai neted. In acelasi timp cu demararea lucrarilor s-a trecut si la construirea unui castel mai mic ca dimensiuni, Pelisor, in imediata apropiere, pastrand acelasi stil arhitectural ca si al castelului mai mare. Nu trebuie sa uitam ca Pelisorul a devenit resedinta lui Ferdinand I si a reginei Maria de Romania.
Pentru construire s-a avut nevoie de circa 16 milioane lei in aur, o suma exorbitanta daca tinem cont de realitatile vremii. Cu toate acestea, din suma acordata constructiei s-au putut cladi 170 de camere, toate dotate cu incalzire centrala si lift.
Salonul Florentin, Sala Maura, Salile de arme, Sala de Teatru, Sala Coloanelor, Sala de Consilii, Salonul Turcesc, Sufrageria, Cabinetul de Lucru, cat si Sala de Concerte impresioneaza prin lux si bun-gust, impunandu-se in fata vizitatorilor inca de la intrare.
Trebuie remarcata, insa frumusetea Dormitorului Imperial, decorat cu un candelabru din cristal si foarte multe artefacte, inestimate ca valoare.
Dupa revolutia din decembrie 1989, Castelul a fost retrocedat regelui Mihai, personalitate marcanta a regalitatii romanesti.
Istoric Castelul Peles din Sinaia:
Obiective principale de vizitat la Castelul Peles:
Program de vizitare Castelul Peles:
Tarif vizitare Castelul Peles:
In apropiere de Castelul Peles mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:
Contact Castelul Peles din Sinaia:
Tel:
Email:
Web:
Adresa Castelul Peles din Sinaia:
Localitate:
Strada: -nr.
GPS:
Cum se ajunge la Castelul Peles:
Galerie foto Castelul Peles din Sinaia:
Ai vizitat Castelul Peles?
Ce ti-a placut cel mai mult la Castelul Peles?
Created at: 11 Dec 2024