Biserica Banu din orașul Iaşi, județul Iași
Pusa la grele incercari pe parcursul anilor, Biserica Duminica Tuturor Sfintilor Banu Iasi a reusit sa fie readusa la viata odata cu implementarea proiectului Reabilitarea si dezvoltarea turistica a monumentului istoric Biserica Banu Iasi demarat din luna iulie 2010, proiect finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional 2007-2013.
In data de 7 octombrie 2012, a avut Sfintirea Bisericii Duminica Tuturor Sfintilor - Banu Iasi. Slujba de Sfintire a fost savarsita de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Episcopul-Vicar Patriarhal Varlaam Ploiesteanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.
Pentru a fi incadrata in o adevarata capodopera, nu ramane decat sa se realizeze lucrarile de pictura murala si amenajarea muzeului de arta religioasa la subsolul bisericii, care va cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria Parohiei Banu.
BISERICA BANU este un important monument istoric si de arhitectura al Iasului, atestata documentar din anul 1638, in perioada domniei lui Vasile Lupu. Remarcabil exemplu de arhitectura urbana ce a trecut dincolo de perioada stilului baroc atingand noul stil al secolului al XVII-lea, clasicismul, biserica Banu poarta amprenta culturii si civilizatiei europene, imbogatind patrimoniul spiritual si artistic al Iasului.
Monument ce a subscris o istorie glorioasa in ceea ce priveste lacasurile sfinte si dragostea catre Dumnezeu. In lina scurgerea a anilor a devenit un peisaj atat de banal incat cotidianul de zi cu zi a determinat ignorarea importantei acestei cladiri si a ceea ce reprezinta ea.
Astazi insa a reinviat, si a readus la viata fiece firicel de istorie acoperit de praful anilor si al amintirilor din trecut.
Astazi, Biserica Banu isi are deschise portile pentru fiecare pelerin, crestin si simplu vizitator in ai fi dezvaluite tainele si misterele trecutului.
Istoric Biserica Banu din Iasi:
Biserica Banu avand hramul Duminica Tuturor Sfintilor este inregistrata in lista Monumentelor istorice si de arhitectura din judetul Iasi, editia 1991 la pozitia 24 B 260.
Biserica Banu biserica de lemn in anii 1705 1800, amplasata pe terasa inferioara a Bahluiului ce se intindea pana la marea rapa din marginea orasului (astazi Rapa Galbena) la inceputul secolului al XVIII lea, prima biserica executata din barne de stejar, avand ctitor pe Savin Zmucila vel Ban la 1705, avea o parcela suficient de mare pentru a putea avea si cimitir parohial. Locul a fost cumparat pe ulita Carvasariei (a Vamei). Ca urmare a dezvoltarii orasului pe directia nord-vest, biserica devine neincapatoare.
In jurul anului 1799 vechea biserica din lemn devenise neincapatoare si se deteriorase mult. Mitropolitul Iacob Stamati contribuie cu o suma mare la construirea noii biserici alaturi de obstea parohiei.
Traditia numelui Banu l-a determinat pe Mitropolitul Iacob Stamati sa-l pastreze pentru noua biserica. Dorinta Mitropolitului era de a se ridica o biserica la fel de mare ca Sfantul Gheorghe (Vechea Mitropolie). Pentru intocmirea planurilor noii biserici si supravegherea executiei s-a apelat la un arhitect din Ardeal (probabil) Herr Leopold. Catapeteasma sculptata in lemn de tei, este opera unui mester moldovean Eustatie Altini, posibil dupa proiectul arhitectului Leopold. De asemenea el a pictat catapeteasma probabil in anul 1802, contra sumei de 2.000 lei .
Din cercetarile efectuate de preotul dr. Paul Mihail rezulta ca Eustatie Altini a pictat biserica la inceputul anului 1803 (posibil februarie 1803).
Edificiul actual a fost ridicat pe amplasamentul bisericii de lemn, avand pridvorul actual pe locul altarului fostei biserici. Noii biserici din zid numita Banu, i se schimba hramul in Duminica Tuturor Sfintilor , pastrat si astazi.
In anul 1904 s-au facut lucrari de reparatii si s-a repictat biserica. Lucrari de mai mare amploare erau urgent necesare la acoperisul turnului bisericii, reparatii si zugravirea pridvorului, la clopotul cel mare.
Din lipsa mijloacelor financiare, in sedinta Consiliului Parohial nr.87/ din 13 august 1919 se mentioneaza ca reparatiile nu se pot executa.
In anul 1942, paroh fiind preotul Th. Cojocaru, se tencuieste exteriorul bisericii. In anul 1948, se executa lucrari de restaurare sub conducerea arhitectului Vasile Paraschiv. Comisia Monumentelor istorice, prin delegatul sau, pictorul Corneliu Baba, a dispus razuirea picturii, deoarece era innegrita, coscovita si nu prezenta valoare istorica, din pictura pastrandu-se un medalion in pronaos pe stanga sub fereastra.
Obiective principale de vizitat Biserica Banu :
Monumentul istoric Biserica Banu
Program de vizitare Biserica Banu:
In intervalul orar 8:00-16:00 in zilele de Luni/ Miercuri/ Joi, cat si in zilele de Vineri de la 10:00, Sambata 17:00 si Duminica 8:30 in intervalul orar in care se tin slujbe.
Tarif vizitare Biserica Banu:
In apropiere de Biserica Banu mai puteti vizita urmatoarele obiective turistice:
Biserica Banu se afla amplasata intr-o zona cu numeroase monumente, fiind plasata aproape de Muzeul Unirii (24 B 250), Casa Drosu (Fondul Plastic 24 B 249), Liceul National (24 B 017), Casa Gavriil Muzicescu (24 B -026), Case din secolul XIX amplasate pe strada Arcu, Casa Halaceanu (24 B 251), Palatul Telefoanelor (24 B 252), Casa Meseriasilor (Policlinica 24 B 231), Rapa Galbena (24 B 339), Hotel Binder (actualmente locuinte 24 B 099), Hotel Traian (24 B 412), Biserica Mitocul Maicilor (24 B 410), Casa Xenopol (24 B 095).
Contact Biserica Banu din Iasi:
Tel/fax: 0232/216.250
Email: biserica.banu@yahoo.com
Web: www.bisericabanu.ro
Facebook: https://www.facebook.com/biserica.banuiasi
Adresa Biserica Banu din Iasi:
Localitatea: Iasi
Strada: Gavriil Muzicescu nr. 9 (fosta Strada Banu)
GPS: 47.167666 N 27.577883 E
Cum se ajunge Biserica Banu:
Galerie foto Biserica Banu din Iasi:
Ai vizitat Biserica Banu?
Ce ti-a placut cel mai mult la Biserica Banu?
Created at: 11 Dec 2024